over ons

Welkom bij Gerd en Etienne

Wij genieten hier van elk moment!

Gerd vertelt: Meer dan 40 jaar geleden ploeterde ik als ‘geograaf in spe’ in de velden van Lommel-Kolonie. Boorstalen uit de Kempische zandbodem, aangevuld met urenlang koffie slurpen met de landbouwers in de buurt. Zo maakte ik ‘grond’ig kennis met de gemeente waar ik geboren werd. In onze zoektocht naar een vakantieverblijf kwamen we terecht op amper 25 km van waar we nu wonen. Een ‘coup de foudre’! Dat unieke uitzicht op de wateringen.

Etienne vult aan: In 2015 werd het huisje bij dit uitzicht, na twee boeiende en hectische jaren, het vakantiehuis van onze dromen. Mijn intuïtie voor vormen en kleuren, was voor Gerd ook telkens weer een schot in de roos. De honderden comfortabele en slapeloze nachten als reisorganisator overal ter wereld, inspireerde ons bij de inrichting van onze eigen vakantiewoning. En nu - als er een gaatje is op de boekingskalender - komen we hier heerlijk onthaasten. Maar het allerleukst voor ons is, om Fossee gastvrij met jou te mogen delen.

Waarom Fossee?

Fossee en Kolonie. Een naam en een plaatsnaam, waarbij je toch even moet fronsen…Echt een kolonie, hier hoog in het Kempenland? Daar zit natuurlijk een brok geschiedenis aan vast.

Halfweg de 19de eeuw ging men hier in de Kempen de uitgestrekte heidevlaktes bevloeien met kanaalwater.  Een volledig nieuw dorp werd gebouwd met twintig staatsboerderijen elk met vijf hectare landbouwgrond; en verder een kerk, een pastorie en een school. De Kolonie was geboren.  Uit het Kempisch Kanaal stroomde kalkrijk water in de Grote Fossé, en verder in een netwerk van greppels en sloten in de Wateringen. De landbouwers wroetten de handen van hun lijf, maar tevergeefs. Na tien vruchteloze jaren werden de gronden verkocht aan de iconische luciferfabriek “union match”, voor de kweek van canadapopulieren. Vandaar de latere naam: 'Stekskenswateringen'. Wat overbleef is het huidige natuurgebied De Watering. Dit kwetsbare en unieke ecosysteem herbergt een bijzonder gevarieerd vogelbestand, een unieke collectie van kalk minnende flora.  En tijdens je wandeling sta je niet zelden oog in oog met een groepje reeën.